ΜΕΘΑΝΑ

Η πόλη των Μεθάνων είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, συνήθως άγνωστο στους πολλούς. Είναι ένας ρομαντικός προορισμός, κυρίως για οικογένειες και εναλλακτικό τουρισμό, όπου η απλότητα, συναντά την φύση και τις καθαρές παραλίες. Είναι μια περιοχή η οποία δεν έχει το έντονο τουριστικό περιβάλλον, αλλά είναι ιδανικό για εκείνους που ψάχνουν την χαλάρωση, την ηρεμία και για όσους έχουν την επιθυμία να αναζητήσουν κάθε σπιθαμή την αληθινή ομορφιά. Τα Μέθανα είναι ένας πολύπλευρος προορισμός, όπου μπορείτε να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση και να περπατήσετε τα ανέγγιχτα μονοπάτια του ηφαιστείου. Επίσης, μπορείτε να διασκεδάσετε κάνοντας ιστιοπλοΐα, κανό και καγιάκ στον Ναυτικό Όμιλο Μεθάνων. Όλα τα καταστήματα των Μεθάνων, παραδοσιακές ταβέρνες, ουζερί, καφετέριες, μπαρ και beach bar βρίσκονται στον παραλιακό κεντρικό δρόμο, με τραπέζια μπροστά στην θάλασσα για τις μαγικές νύχτες. Επιπλέον, τα Μέθανα έχουν καλή τουριστική υποδομή αν και δεν διακρίνεται για την νυχτερινή ζωή.

Image

ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Το ηφαίστειο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο Νοτίου Αιγαίου, βρίσκεται στο δυτικό του έπακρον και διαθέτει τη σημαντική γεωθερμική δυνατότητα. Διαθέτει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα ανάμεσα στις περιόδους 276 έως 239 π.Χ., από αναφορές των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιου. Ο δρόμος προς τον κρατήρα γίνεται από μια πορεία που χαράσσεται προς την λάβα και αποτελεί μια όμορφη εμπειρία ανάβασης. Στην αρχή κινείται στη βάση του λόφου και κατόπιν αυξάνει απότομα ύψος και μας οδηγεί στον κρατήρα του ηφαιστείου. Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχει μια εντυπωσιακή σπηλαιώδης διαμόρφωση, που συχνά χαρακτηρίζεται ως ¨κρατήρας¨ χωρίς να είναι. Στην χερσόνησο έχουν καταγραφεί περίπου 30 κρατήρες, με την τελευταία καταγραφή το 1987 και σχετίζεται με υποβρύχιο κρατήρα βάθους 200 μέτρα. Ο μεγαλύτερος σε έκταση κρατήρας βρίσκεται στην τοποθεσία Θρονί, δυτικά της πόλης των Μεθάνων.

Image
Στη χερσόνησο των Μέθανα η μορφολογία του εδάφους παρουσιάζει ζωηρά την ηφαιστειακή προέλευση της χερσονήσου. Αυτή η φυσιολογία του χώματος που ενισχύεται μέσα δημιουργείται στην περιοχή της χερσονήσου ένα πολύ όμορφο καταπράσινο περιβάλλον, μεταξύ των λόφων, τις κοιλάδες και το χαμηλό οροπέδιό της.

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ

Οι θεραπευτικές πηγές των Μεθάνων είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακών δραστηριοτήτων, που φημολογείται για χιλιάδες χρόνια για την αποτελεσματική επίδρασή στην υγεία και την ομορφιά. Κείμενα του Παυσανία, του Στράβωνα και του Οβίδιου πιστοποιούν την ύπαρξη και τη φήμη τους από τα αρχαία έτη. Η φύση έδωσε απλόχερα στα θεραπευτικά νερά των Μεθάνων, μεγάλες ποσότητες και σημαντική θεραπευτική σημασία, γεγονός που δικαιολογεί τη μοναδικότητα και τη ξεχωριστή θέση τους στην ιστορία θεραπευτικά των πηγών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

Image
Τα θειούχα νερά βρίσκονται στην τοποθεσία του Αγ. Αναργύρου(34-36C) και τα χλωριούχα νεραά στην περιοχή του Αγ.Νικολάου(39-42C).

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το Καρναβάλι Μεθάνων διεξάγεται κάθε χρόνο στην κεντρική πόλη των Μεθάνων. Λαμβάνουν μέρος σχολεία και συλλόγοι από την τριγύρω περιοχή και όλη την Τροιζηνία. Αποτελεί το μεγαλύτερο καρναβάλι του Σαρωνικού και φημίζεται για τον Παραδοσικό Γάμο.

Image